POPULER YAYINLAR

9 Ekim 2012 Salı

Regl dönemi canınızı yakmasın!

Aşırı duyarlılık, sürekli tatlı ya da tuzlu yiyecek tüketme ihtiyacı, şiddetli sancılar ve anlam verilemeyen şişkinlik hissiyle vücuda eklenen fazla kilolar.

Kadınların her ay yaşadığı regl dönemini kabusa dönüşmeden atlatabilmek mümkün

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Asena Ayar, adet öncesi gerginlik sendromu ve şiddetli adet sancılarının tedavisi hakkında bilgi verdi: “Rahim kaslardan oluşmaktadır. Bütün kaslar gibi kasılıp gevşeyen rahim, vücudumuzda bulunan bazı maddelerin adet dönemi öncesinde artmasına bağlı olarak o süreçte daha kuvvetli bir kasılma gösterir. Bu kasılmalar zaman zaman kramp şeklinde hissedilen ağrılara yol açar. Kasılmalara neden olan ve ‘prostaglandin’ olarak bilinen maddelerin düzeyi, adet dönemi devam ederken azalmaktadır. Bu azalma,  adetin ilk birkaç gününden sonra ağrının azalmasını da açıklamaktadır. Genellikle alt karın bölgesinde ya da belin alt bölgelerinde kendini gösteren ağrılar, bacakların üst kısımlarında da ağrı ve çekilmeyle hissedilir. Bunların dışında; ishal, bulantı, kusma, baş ağrısı   ve baş dönmesi de şiddetli adet sancılarında rastlanan diğer şikayetler   olarak karşımıza çıkar.”

Kabus regl öncesi başlıyor

Kısaca PMS adı verilen Premenstrüel sendrom yani menstruasyon, adet görmekle ilişkili şikayetlerdir. Adetten bir ya da iki hafta önce, yumurtlamadan hemen sonra başlar ve adet döneminden de birkaç günü etkiledikten sonra geçer. Akne, göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet, halsizlik, uyku düzensizlikleri, mide şikayetleri, kabızlık ya da ishal gibi bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, kas-eklem ağrıları, konsantrasyon güçlüğü, ruh hali değişiklikleri, ağlama krizleri, huzursuzluk, depresyon sıklıkla görülen semptomlardır. Üreme çağındaki herhangi bir yaşta başlayabilir ve her kadın tarafından farklı yaşanır. Menopozun başlaması ve adet görmenin bitmesiyle PMS geçer.

Adet sancıları yaşamınızın çekilmez kılıyorsa...

Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Komitesi’nin (ACOG) verilerine göre; kadınların yüzde 85’inin aylık adet döngülerinde en az bir şikayetten etkilendiği tahmin edilmektedir. Bazı durumlarda ağrılar o kadar şiddetlenebilir ki; kişi günlük aktivitelerini bile gerçekleştiremeyecek hale gelebilir.

Ciddi bir hastalığa işaret ediyor olabilir!

* Endometriozis (rahmin en iç tabakasının dış tabakalarda veya   dış bölgede de bulunması)

* Rahim tümörleri (miyomlar, adenomiosis)

* Rahmin farklı pozisyonlarda olması (özellikle arkaya doğru belirgin olarak dönük olması)

* Rahim ve komşu organların iltihabi hastalıkları.

 Medikal tedavi yöntemleri:

* Ağrı kesiciler

* Hormonal tedaviler (doğum kontrol hapları, hormonlu spiral-Mirena).

Rahatlatıcı öneriler:

* Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak n Karın bölgesine masaj ve sıcak uygulama yapmak

* Spor yapmak n B1 ve E vitamini takviyesi n Kalsiyum, magnezyum ve çinko içeriği yüksek besinler kullanmak

* Akupunktur ve refleksoloji n TENS adı verilen fizyoterapi yöntemleri

Ağrı kesici kullanırken dikkat!

Kadınların büyük çoğunluğunda ilaç kullanma eğilimi vardır. Hekimlerin de şiddetli adet sancılarının tedavisinde sıkça kullandıkları bir yöntemdir. Ancak ağrı kesicilerin adet dönemi  başlangıcının ilk sinyalleriyle birlikte alınmasının daha etkili olduğu unutulmamalıdır.

Doğum kontrol hapları sancıyı önleyebİlİr

Adet sancısıyla yumurtlama arasında yakın ilişki vardır. Ağrı kesicilere cevap ver-meyen durumlarda doğum kontrol hapla-rıyla yumurtlamanın ortadan kaldırılması       ve kanayan rahim iç tabakasının hacminin zamanla azalmasıyla adet sancısı da sorun olmaktan çıkabilir. Hormonlu rahim içi araçlar da birincil adet sancıları tedavi- sinde etkili sonuçlar vermektedir.

Akupunktur

Akupunkturun   FDA ( Amerikan Gıda ve  İlaç Dairesi) onaylı olması, yan etkilerinin olmaması  ve çok sayıda bilimsel çalışmayla şiddetli adet sancılarının tedavisindeki etkinliğinin desteklen-mesiyle, kullanımı yaygınlaş-makta olan ilaç tedavilerine alternatif bir yöntemdir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 MODA DÜKKAN
Design by MODADUKKAN | MODA
    Twitter Facebook Google Plus Vimeo Flickr YouTube