POPULER YAYINLAR

4 Nisan 2011 Pazartesi

Tatlı yiyelim ama tatlı konuşalım!

Şişmanlığın sebebi olarak gösterilen üç beyazın içinde en fazla suçlunan, şeker

Buna rağmen şekerli yiyecekleri ve tatlıyı hayatımızdan çıkarmayı başaramıyoruz. Asıl sorun da bu, acaba şekerden tamamen kurtulmak istiyor muyuz?

Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” veya “Ağza bir parmak bal çalmak” gibi cümleler, günlük hayatımızda bolca kullanılan deyimler. Bir o kadar da beslenmemize ve sofralarımıza giren şekerli gıdalar, alınan kiloların ilk sorumluları olarak görülüyor.

Ben; aileme, dostlarıma ve danışanlarıma tatlı yasağı önermiyorum. “Ölçülü beslenin, sağlıklı yaşayın” sloganıyla şeker dahil her türlü besinin yaşam dengesini kurmak için tüketilmesi gerektiğini savunuyorum. Birkaç gün önce bu konuyla ilgili bir makale okudum. Bu makalede Amerika’daki birçok farklı uzmanın yorumlarına geniş yer verilmiş ve ortak görüş çerçevesinde tatlı dahil her şeyin yenilmesi, hiçbir şeyin diyetten tamamen çıkarılmaması öneriliyor.

Stevya bitkisi

Kilo vermek için en iyi yol, diyetteki tüm besinlere bütün olarak odaklanmak. Eğer hayatınızda şeker miktarını azaltmak istiyor ve tatlandırıcı konusunda da tereddüt yaşıyorsanız önerim tariflerinizde her ikisini beraber kullanmanız. Bunun için şeker miktarını azaltıp yerine stevya gibi doğal bitki özü içeren bir tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Bu toz, tatlı yaprak olarak adlandırılan ve birçok ülkede kabul görmüş bir bitkinin maddesi. Böylece hem kalori miktarını azaltırsınız hem de şekerin alıştığınız tadından uzaklaşmamış olursunuz.
Tatlı besinleri tamamen yasaklamak aslında ileride çok daha büyük tatlı krizlerinin gelmesine sebep oluyor. Birey, kilo verme motivasyonuyla tatlıyı bir süre hayatından tamamen çıkarsa da kilo verme hedefi gerçekleştikten sonra normalden daha fazla tatlı yeme eğiliminde oluyor.


Oysa normal ölçüde tatlıyı hayatına dengeli şekilde dahil ederek ömür boyu yapabileceği bir program içinde olması, yasak ve mahrumiyet duygularını çağrıştırmadığı için daha doğru bir davranış modelini oluşturuyor.

Dilara Koçak

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 MODA DÜKKAN
Design by MODADUKKAN | MODA
    Twitter Facebook Google Plus Vimeo Flickr YouTube