Yüksek proteinliden düşük karbonhidratlıya tüm diyetlerin kilo vermeye yaradığı kesin.
Yüksek proteinliden düşük karbonhidratlıya tüm diyetlerin kilo vermeye yaradığı kesin. Ama acaba bu diyetler sağlığınızı nasıl etkiliyor? İşte popüler diyetler ve sağlığınıza etkileri.
-Düşük Karbonhidrat Yüksek Protein Diyeti
Felsefesi: Temel karbonhidratların (şeker, beyaz ekmek ve makarna gibi) faydası olmayan kaloriler sağladığı iddiasını savunuyor. Bu diyet sırasında tükettiğiniz kalorinin yaklaşık yüzde 50'sini tavuk, balık, hindi ve kırmızı etten alıyorsunuz. Bol miktarda protein ve az miktarda tahıl tüketerek kısa sürede kilo vermek mümkün.
İyi tarafı: Yüksek protein tüketimine dayalı diyetler sayesinde kendinizi uzun süre tok hissedersiniz; bu yüzden daha kolay kilo kaybedersiniz. Vücut proteinleri daha zor işlediği için sık sık açlık krizine girmezsiniz.
Kötü tarafı: Kısa sürede kilo vermeniz vücudunuzun bu işten kârlı çıkacağı anlamına gelmez. Uzun süre karbonhidratlardan uzak kalmak çok ciddi sağlık problemlerine sebep olur -kemik erimesi, böbrek taşı ve yüksek kolesterol gibi.
-Zone Diyeti
Felsefesi: Zone diyeti, insülin (fazla insülin kilo almaya neden olur) ve glükagon (depolanmış karbonhidratların serbest kalmasına neden olur) gibi hormonları dengede tutacak sağlıklı yeme alışkanlıklarından oluşuyor. Böylece, açlık kontrol altına alınıyor ve enerji seviyesi yüksek kalıyor.
İyi tarafı: Bu diyet az kalori içerse de, sağlıklı beslenme olanağı sağlıyor. Diyet esnasında, her öğünde az yağlı proteinler, kompleks karbonhidratlar ve sağlıklı doymamış yağlar tüketmeniz öneriliyor. Yine her öğünde tabağınızın üçte birinin tavuk, biftek gibi yağsız proteinlerden ve geri kalanının meyve ve sebzelerden oluşması tavsiye ediliyor. Yine her öğünde mutlaka zeytinyağı, avokado ya da badem gibi yararlı yağlar da tüketiliyor.
Kötü tarafı: Düşük kalori alımı enerji seviyenizi düşürebilir.
-Akdeniz Diyeti
Felsefesi: İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin yemek yeme alışkanlıklarından oluşan bu diyet; taze balık, meyve ve sebzeler, tam tahıllar, baklagiller, kuruyemiş ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlardan oluşuyor. Bu diyette, günlük enerji tüketiminin üçte biri zeytinyağından karşılanıyor. Balık, müsliler, sebze ve meyveler diyetin ana hatlarını oluştururken, peynir, süt, yumurta ve kırmızı şarap da içeriğinde yer alıyor.
İyi tarafı: Diyetin içerdiği besinlere erişmek kolay olduğu için uygulaması son derece pratik. Özellikle akşam yemekleri bu diyet için biçilmiş kaftan.
Kötü tarafı: Bu diyet, peynir ve şaraba izin verse de, bu iki besini az tüketmelisiniz. Aksi takdirde kilo almanız kaçınılmaz olur.
-Vegan Diyeti
Felsefesi: Vejetaryen diyetten çok daha katı kuralara sahip olan diyette; kırmızı et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, süt ürünleri tüketmemeniz gerekiyor. Diyetin içeriği, meyve, sebze, tam tahıllılar, tohumlar, kuruyemiş ve baklagillerden oluşuyor.
İyi tarafı: Ağır yemekler tüketmediğiniz için cildiniz nefes alır. Sindirmesi güç olan et, süt, süt ürünleri ve yumurta yemediğiniz için vücut yorulmaz.
Kötü tarafı: Uzmanlar; kalsiyum, Omega 3 yağlı asitleri, B12 ve D vitamini gibi yararlı besinler içermeyen bu diyeti, vitamin ve mineral takviyeleriyle desteklemenizi öneriyorlar. Birçok beslenme uzmanı ise vegan diyetini önermiyor.
-Çiğ Diyeti
Felsefesi: Bu diyet, besinleri pişmemiş ve işlemden geçmemiş, yani çiğ halleri ile yemenizi öneriyor. Daha çok bir yaşam biçimi olan diyette taze meyve ve sebzeler, çimlendirilmiş tohumlar, yemişler ve tam tahıllar tüketilmesi öneriliyor. Çiğ yemeniz, et ve balıktan vazgeçmeniz anlamına gelmiyor. Ancak bu besinlerin belirli bir ısıda pişirilmesi öneriliyor. Bu, yiyeceklerin içindeki yararlı vitaminler ve besinleri koruyor.
İyi tarafı: Bu diyeti uygulayan çoğu insan, çiğ yemek tüketerek vücutlarını toksinlerden arındırdıklarını ve temizlediklerini hissediyor.
Kötü tarafı: Kısa vadede kendinizi iyi hissetmenize sebep olsa da, uzun vadede halsizliğe neden olabilir.
Kaynak:Sabah Günaydın
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder