POPULER YAYINLAR

2 Haziran 2012 Cumartesi

Diyet yapanların 7 bahanesi

Diyete başlamak kolay, ama başarıyla devam ettirebilmek sanıldığı kadar basit olmuyor, özellikle de kısa sürede tartıda istediği değişimi göremeyenler diyetlerinden akıllarına gelen bazı bahanelerle vazgeçiyorlar.

Diyete başladıktan sonra sizi bahanelere sürükleyecek ruhsal aşamalardan sık sık geçebileceğinizi belirten uzmanlar, önemli olanın bu aşamaları başarıyla atlatabilmek olduğunu belirtiyorlar.

Birkaç gün süren şok diyetlerin arkasına sığınarak kendinizi kandırmayın. Şok diyetler hem kısa sürede kendinizi kötü hissedip diyetten vazgeçmenize neden olur, hem de sağlığınıza zarar verir. Ayrıca kısa sürede verdiğiniz kiloları, eski beslenme düzeninize döndüğünüz an kısa sürede tekrar alırsınız. Sağlıklı bir diyet programında, günlük alınması gereken kalori miktarı, kişinin yaşına, kilosuna ve hormon yapısına göre değişiklik gösterir. Kadınlar günde en az 1200, erkekler ise en az 1400 kalori almalıdır. Örneğin, siz 1000 ya da daha az kalorilik bir diyet uygulamaya kalkarsanız, sürekli aç kalmaktan ötürü diyeti yanda bırakma olasılığınız artacaktır. Diyetinizi tamamlamak istiyorsanız her zaman uzun vadede kilo verdiren diyetlere yönelmelisiniz.

1- KAN ŞEKERİM DÜŞTÜ
Diyeti yarı yolda bırakan kişilerden sık sık 'kan şekerim düştü' yakınmasını duyarsınız. Aslında siz akıllı bir diyet yaparsanız, kan şekeri kolay kolay düşmez. Ancak canınız birden tatlı istediğinde aklınıza gelen ilk bahane kan şekeriniz olur. Yapılması zor, şok diyetlerden deniyorsanız sağlığınızı tehlikeye attığınız için kan şekerinizin düşmesi olasıdır. Ancak, kendinize uygun, uzun vadede kilo vermenizi sağlayacak sağlıklı diyetler yapıyorsanız, kan şekeriniz sandığınız gibi her tatlı gördüğünüzde düşmez. Bu yüzden gün içinde sık sık meyve yemenize olanak sağlayan diyetleri yapmalısınız, böylece tatlı ihtiyacınızı doğal yollardan karşılamış olursunuz.

2- DİYET BENİ DEPRESYONA SOKUYOR
Mutluluk hormonu salgılamanıza yardımcı olan çikolata gibi tatlıları ya da makarna, ekmek gibi karbonhidrattan birden bire hayatınızdan çıkarırsanız diyetinizin üçüncü gününde kendinizi umutsuzluk içinde bulmanız çok doğaldır. Bu yüzden yaşamınızda öncelik verdiğiniz, size mutluluk veren besinleri beslenme listenizden yavaş yavaş çıkarmalısınız. Size tavsiyemiz, makarna ihtiyacınızı kepekli makarnalar ile tatlı ihtiyacınızı ise çilek, muz gibi stresle baş etmenize yardıma olacak kalsiyum gücü yüksek meyvelerden almanız.

3- SİGARAYI BIRAKTIM, ASLA DİYET YAPAMAM
Sigaranın iştahı kapadığını düşünenler, sigarayı bırakırken en çok kilo almaktan korkarlar. Oysa, uzmanlar sigarayı bırakma döneminin yeme alışkanlıklarını değiştirmek için en uygun zaman olduğunu düşünüyorlar. Bunu başarabilmeniz için olumlu düşünmeniz, kendinizi meşgul etmeniz ve planlı olmanız yeterli olacak. Acıktığınızı hissettiğinizde ya da sigarayı hatırladığınızda hemen bir elma ya da başka bir meyve yemeniz o anki krizinizi atlamanızda size yardımcı olur.

4- ÇALIŞTIĞIM İÇİN DİYETİMİ YAPAMIYORUM
Çalışan kişiler sürekli ofiste oldukları için diyet programına sadık kalamadıklarından yakınırlarken, çalışmayanlar diyetleri sırasında kendilerini meşgul edecek bir şeylerin olmamasından dert yanarlar. Aslında hem çalışan hem de çalışmayan kişilerin kolayca uyabilecekleri diyet programları mevcuttur, önemli olan günlük temponuz ve programınıza göre bir diyet stili seçmenizdir.

5- KİLOLARIM, GENLERİMDEN GELİYOR
Ailece kiloluysanız, kilo vermek sizin için sadece fizyolojik yönden yük olmaz, aynı zamanda psikolojik olarak da bu dönemden fazlasıyla etkilenirsiniz. Ama bu durum, sizin hiç kilo veremeyeceğinizi göstermez. Ailenizde kalıtsal olarak gelişen bir şişmanlık söz konusu olsa da, siz sağlıklı bir diyet programıyla ve düzenli egzersizlerle kilolarınıza veda edebilirsiniz. Şanssızlığınız, kalıtsal mirasınızın yanı sıra bünyenizin, küçük yaşınızdan itibaren büyük porsiyonlara, kilo yapan kalorisi yüksek yiyeceklere alışık olmasıdır. Ancak doğru ve programlı bir diyet ile bütün bu sorunlardan kolayca kurtulabilirsiniz.

6- DAHA ÖNCE ÇOK DENEDİM AMA BAŞARILI OLAMADIM
Başkalarının sonuç aldığı diyetlerden başarı elde edememeniz, sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Deneyimlerinizi gözden geçirerek diyet hatalarınızı belirleyin. Çok katı kurallar mı koydunuz, erken mi pes ettiniz, ya da psikolojik olarak o dönem diyet yapmaya hazır değil miydiniz? Bütün bu soruların cevaplarını bulmaya çalışın. Bu denemede bir kez daha aynı hataları tekrarlamayın.

7- SU İÇSEM YARIYOR
Kısa sürede istediği kiloları veremeyip diyetlerini yarı yolda bırakanların, en fazla arkasına sığındıkları bahanelerden biri de vücutlarının diyete uygun olmadığıdır. Su içse yaradığını düşünen bu kişiler, kolay kolay diyet yapmaya yanaşmazlar. Onlara göre, yedikleri ya da içtikleri her şey kilo yapar. Kendilerini 'su içsem yarıyor" diye tarif eden bu kişilerin diyetleri de fazla uzun sürmez. Oysa yapılması gereken, beslenme düzenine uygun bir diyet seçmek ve diyet listesine kalorisi yüksek yiyecekleri almamaktır.

YA BAHANE DEĞİLSE
Diyet yapamamanızın arkasında sağlık problemleriniz de olabilir. Bazı minerallerin eksiklikleri vücudun kilo vermesini engeller. Magnezyum, krom, çinko, demir, bakır, selenyum ve kalsiyum eksikliğinin giderilmesi sağlıklı diyet yapabilmeniz açısından çok önemlidir. Insülin hormonundaki yükselmeler, gün içinde kan şekerinde düşme yaptığı için yorgunluk, baş dönmesi, bitkinlik, öfke, hırçınlık ve açlık hissi yaratabilir. Bu nedenle karbonhidrat ve yağdan tamamen uzaklaşmadan ancak onları ciddi oranda azaltarak ve egzersiz yaparak kilo vermeyi denemelisiniz. Buna rağmen kilo veremeyen kişilerde depresyon, stres, uyku bozuklukları, mineral ve vitamin eksikliği ya da gıda alerjileri gibi altta yatan nedenleri de aştırmak gerekir.

kaynak: ekolay.net

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 MODA DÜKKAN
Design by MODADUKKAN | MODA
    Twitter Facebook Google Plus Vimeo Flickr YouTube