POPULER YAYINLAR

7 Şubat 2013 Perşembe

Traş olurken felç olmayın

Küçük ve önemsiz gibi görünen bazı hareketlerin, önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, halk arasında çok sık rastlanan, zaman zaman alışkanlık haline gelen bazı vücut hareketlerinin, insan sağlığını riske atabildiğini belirtti.

Özellikle erkeklerde sık görülen yüz felci nedeninin “bell paralizisi” olduğunu, bunun yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap ve ödem oluşmasıyla geliştiğini ifade eden Prof. Dr. Şendur, soğuk ve rüzgar faktörünün, yüz felcini tetikleyebileceğinin çok insan tarafından dikkate alınmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Şendur, erkeklerin tıraş sonrasında kolonyayla sildikten sonra yüzlerini sıcak ya da ılık suyla yıkadıklarını ifade ederek, soğuk havalarda bu işlemin ardından 10 dakika süreyle bulunulan ortamdan çıkılmaması gerektiğini kaydetti.

Yüz felcinden korunmak için özellikle kış dönemlerinde yüzün soğuğa maruz kalmamasının önemine değinen Prof. Dr. Şendur, “Dışarı çıkarken atkı veya şapka takılmalı. Otomobil kullananların da camlarını açmamaları gerekir” dedi. Prof. Dr. Şendur, yüz felci hastalarına, yüz kaslarına masaj yapmalarını, sıcak uygulamalarını ve bu kasların hareket etmesini sağlamak için sakız çiğnemelerini önerdi.

"RAHATLADIM DERKEN RAHATSIZLANMAYIN"

Duruş bozuklukları, masa başında geçirilen uzun saatler, hareketsiz bir yaşam tarzının da kişilerin pek fazla dikkat etmediği başka noktaları oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Şendur, şöyle devam etti:

“Bu olumsuzluklar bel ve boyun ağrıları olarak kendini hissettiriyor. Bu ağrılardan kurtulmak için yapılan, sırt ve boyut kütletme, parmak çıtlatma, sırtını çiğnetme gibi yanlışlar ise daha büyük problemlere yol açıyor. Kişi, rahatladığını zannediyor ama bilmediği bir rahatsızlığa davetiye çıkartıyor. Özellikle boynu rahatlatmak için hızla sağa ya da sola döndürme işleminin alışkanlık haline gelmesi çok kötü. Çünkü omurlarımızın arasında faset eklem diye adlandırdığımız eklemler var. Bu tür ani hareketler, eklemlerin çok zorlanmasına neden oluyor ve eklem içinden geçen sinirlerin sıkışması ağrıya, şiddetli ağrı da kas spazmına neden oluyor.”

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen dejenerasyonun önemli nedenlerinden birinin boyun kütletme alışkanlığı olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Şendur, “Kişi rahatlamak için bu hareketi yapar ama bazen öylece kalıp, soluğu hastanede alır” dedi.

“SIRTIMI ÇİĞNETEYİM DERKEN”

Sırt ağrılarından kurtulmak için yapılan ani hareketler ya da yüz üstü yere uzanıp ayakla sırtı çiğnetmenin çok sık uygulandığını bildiren Prof. Dr. Şendur, stres, soğuk ya da sıcağın, bu ağrıları oluşturduğunu belirtti.
Prof. Dr. Şendur, “Bu ağrılardan kurtulmak için sırtı çiğnetmek, kasa zarar verebilir. Hatta kas içi kanamalar görülebilir” dedi.

“BİLMEYENE MASAJ YAPTIRMAYIN”

Olumsuz etkisi bakımından bilmeyen kişilerin masaj yapmasının sakıncaları bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Şendur, rastgele masaj yaptırmanın, insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabileceğini, kas çeperinde zedelenmenin bundan kaynaklanabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Şendur, uzun süre otomobil kullanma veya masa başında oturmanın da sırt ve boyun ağrılarına, siyatik ve bel fıtığı gibi rahatsızlıklara yol açabildiğini belirterek, bu tür mesleği bulunanların, her gün 5-6 kilometre yürümeleri, düzenli egzersiz yapmaları ve otururken doğru pozisyonu seçmelerinin koruyucu bir önlem olduğunu söyledi. Ömer Faruk Şendur, “Sağlığımız yerindeyken bir anda bundan olmayalım. Erken teşhise dikkat edelim” dedi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 MODA DÜKKAN
Design by MODADUKKAN | MODA
    Twitter Facebook Google Plus Vimeo Flickr YouTube